We gebruiken cookies op deze website om jouw gebruikerservaring te verbeteren.
Door verder te gaan, ga je hiermee akkoord.

De geboorte van een kind is een intense gebeurtenis vol geluk voor elke ouder.
Toch verloopt het niet altijd perfect en komt de baby soms in een couveuse terecht.  Het geluk van de ouders wordt verstoord, naast blijdschap krijgen ze te maken met verwarring en onzekerheid.

Voor deze kwetsbare groep wil vzw CoCopus zich belangeloos inzetten door het haken of breien van octopusjes. 
Wil je ons graag helpen met het maken van deze octopusjes ?  Lees dan zeker verder op de site.   

Ontstaan

In 2014 werd in Denemarken voor het eerst een gehaakte knuffel in de couveuses gelegd.  De tentakels van de knuffel zorgden ervoor dat de baby rustiger werd en minder aan de draadjes en slangetjes trok.  Sindsdien werd dit idee onder verschillende vormen en via diverse initiatieven verspreid over een groot deel van Europa.

Werkwijze

Couveuze kindjes zijn een heel kwetsbare groep.  Daarom moeten de octopusjes aan strenge eisen voldoen.  Wij werken met een eigen, geregistreerd patroon, dat enkel voor vzw CoCopus gebruikt mag worden.  Het patroon of de gehaakte knuffels mogen niet verkocht worden. 

vzw CoCopus verzamelt de ingeleverde octopusjes en onderwerpt ze aan een strenge keuring.   Voor aflevering in de ziekenhuizen worden de verschillende octopussen volgens een goedgekeurde procedure gewassen, gedroogd, individueel ingepakt met een label en naar de ziekenhuizen gebracht.

Elk couveuse kindje krijgt na de geboorte 2 octopusjes.  De verpleegkundige zal in samenspraak met de behandelende arts de octopusjes bij in de couveuse leggen of aan de ouders bezorgen. Het volledige proces van haken, verzenden, wassen, verpakken tot het afleveren in het ziekenhuis gebeurt op vrijwillige basis en via eigen middelen.   Via activiteiten, sponsoring of andere kanalen zamelt vzw CoCopus geld in om de verschillende werkingskosten te drukken.  Hiermee wordt onder andere het verpakkingsmateriaal, wasproducten, drukwerk en verzekering betaald. Voor de vrijwillige haaksters en breisters bieden we op onze activiteiten goedgekeurde katoen aan tegen handelaars inkoopprijs. 

Wil je starten met haken ?

Het patroon om te haken en breien vind je terug op de site.   Voordat je start, raden we je aan om eerst de verschillende vereisten en aandachtspunten te lezen.   Onze FAQ geeft je al een oplossing voor de meest voorkomende problemen.
Als je octopusjes klaar zijn, kan je deze samen met het inleverdocument bij één van onze inzamelpunten inleveren. 
Maak je voor het eerst een octopusje, breng dit dan zo snel mogelijk naar een inzamelpunt.  Zo kunnen wij je zo snel mogelijk laten weten of je octopus geslaagd is voor de verschillende vereisten en kunnen we je eventuele aandachtspunten meegeven.

Veel succes !